Blog poświęcony aktywności fizycznej
Aktywność fizyczna, Dieta, Odchudzanie

Dieta i ruch

Dieta i ruch

Pora wiosenna sprzyja temu, by pozbyć się nadmiernego obciążenia i zaprezentować w lecie nienaganną figurę. A nic tak nie sprzyja chudnięciu i dobrej kondycji, jak ruch i zmiana diety na warzywną i owocową.

Nie od dziś wiadomo, że warzywa są najzdrowszym pożywieniem obok owoców i ryb.

Najbardziej wartościowe są wtedy, gdy spożywamy je na surowo. Lecz gotowane na parze także utrzymują swoją wartość odżywczą. Nawet gotowane, czy duszone są zdrowe. I choć są nieco mniej wartościowe, ale i tak nieporównanie lepsze, bo wartościowsze niż śmieciowe jedzenie.

Do najczęściej stosowanych warzyw w naszym kraju należą:

– ziemniaki około 70 kcal. na 100 g.
– marchew duża 24 kcal.
– cebula 28 kcal. na 100 g.
– sałata średnia główka 14 kcal.
– pieczarki 28 kcal. na 100 g.
– czosnek 1 ząbek 3 kcal.
– kapusta 28 kcal. na 100 g.
– kalafior 16 kcal. na 100 g.
– fasola szparagowa 36 na 100 g.
– brokuły 27 kcal. na 100 g.
– rzodkiewka 1 kcal.
– pomidor średniej wielkości 19 kcal.
– ogórek zielony średniej wielkości 8 kcal.
– papryka średniej wielkości 20 kcal.
– buraki 46 kcal. na 100 g.